Prislista

Kolarkoja

Koppla bort från vardagen och upplev en natt i kolarskogen i en enkel kolarkoja mitt i naturen och tystnaden bland skogens djur. Kojorna är inredda med två britsar med fårskinnsfällar, en extra brits kan läggas in så tre personer får plats. Här kan du koppla av från vardagen och stressen, njuta av naturen och tystnaden. Kolarkojan värms genom att du hugger ved och eldar själv, sedan kan du sova gott till ljudet från den sprakande eldstaden. Vakna följande morgon utvilad och fylld med nya krafter.

Någonting du absolut inte kommer att ångra att du provade på.

Äventyret passar för alla åldrar som vill prova på någonting speciellt och annorlunda. Innan avfärd bör du komma ihåg att fylla på ved i vedhållarena och städa efter dig.

Packning och utrustning

Vi rekommenderar att du packar med dig vädertåliga kläder, regnkläder, vattentåliga skodon, byteskläder, handduk, baddräkt, sovsäck, kamera, kikare, penna, anteckningsblock, vattenflaska, viktiga mediciner, myggspray, häfta m.m. Varma kläder för kyliga kvällar och nätter, yllekläder ss. mössa, vantar, yllesockor, tröja m.m.

Pris:

Vuxna 35 € / dygn, inkl. bastu och grill.

Barn 1 – 17 år = 20 € / dygn,

Barn under 1 år = gratis,

Sovsäck finns att hyra 10 € / person.

Handduk finns att hyra 5 € / person.

 

Övernatta med ditt husdjur

Önskar du övernatta med ditt husdjur så har du möjlighet att göra det i kolarkojan Fanny.

I de övriga byggnaderna bör inte djur vistas.

Djur får vistas kopplade på området och inte störa övriga gäster, undvika gräva gropar i marken och lämna avföring efter sig.

Innan avfärd bör du fylla på ved och städa efter dig.

Priset är som i de övriga kolarkojorna.

 

Kolarstuga Hilma och Harry

Upplev en romantisk övernattning i en vacker, mysig kolarstuga. Stugan är enkelt inredd med bord, bänkar och en bredare säng med fårskinnsfäll som ger plats för två personer.

Låt kärleken tala, passar bra för de nyförälskade att övernatta, brudpar eller någon annan som vill krypa tätt intill och rå om varandra. Stugan värms genom att ni hugger veden och eldar själv.

Innan avfärd bör du komma ihåg att fylla på ved i vedhållarena och städa efter dig.

Pris:

100 € / dygn, inkl. bastu och grill.

Packning och utrustning:

Följ gärna packningslista som rekommenderas för övernattning i kolarkoja.

 

Ladan

Ladan är mysigt inredd med bädd för två.

Ladan värms genom att du hugger veden och eldar själv. ( Spisen är på kommande )

Mattillredning bör ske vid lägerelden.

Innan avfärd bör du komma ihåg att fylla på ved i vedhållaren och städa efter dig.

Pris:

80 € / dygn

 

 

Stugan Etel

Timmerstugan är mysig och enkelt inredd med två sängar, bord och pallar. Stugan värms genom att du hugger veden och eldar själv. Stugan är färdig bäddad och väntar på er.

Mattillredning bör ske vid lägereldsplatserna.

Innan avfärd bör du komma ihåg att fylla på ved i vedhållaren och städa efter dig.

Pris:

80 € / dygn                                                                 inkl. sänglinne, bastu och grill.

Packning och utrustning:

Följ gärna packningslistan som rekommenderas för övernattning i kolarkoja.

 

Mormorsstuga

Stugan är mysig och enkelt inredd med plats för fem personer.

Stugan värms genom att du hugger veden och eldar själv.

 

Mattillredning bör ske vid lägereldsplatserna.

 

Innan avförd bör du komma ihåg att fylla på ved i vedhållaren och städa efter dig.

Pris: 140 € / dygn inkl. sänglinne, bastu och grill.

 

Bastu-Anna

Då du övernattar på Malmbacka har du möjlighet att använda bastun utan extra kostnad.

Du kan också välja att boka enbart bastun för en trevlig bastukväll med familjen, goda vänner, arbetskolleger, tjejträff, möhippa, svensexa, julbastu m.m. Veden hugger du och bastun värmer du själv. Vatten finns i behållare bakom bastun som du bär in och fyller vattenbehållaren. Kom ihåg att fylla på ved i bastun så det finns torr ved till följande gäster. Bastubadet i bastun är väldigt skönt och behagligt eftersom syretillförseln är väldigt bra.

Kom och njut av en riktigt bra bastu. Bastun rymmer max. 6 personer.

Med god tur kan du få syn på älgar, hjortar utanför bastun där de har en av sina stiga.

Pris:

35 € / 2 h max. 6 personer.

 

Grillning / mat

När du övernattar på Malmbacka har du möjlighet att använda grillplatserna utan extra kostnad.

Här kan du grilla och tillreda mat över öppen eld, uppleva lägereldens värme och sprakande sken, gå ner i varv och njuta.

Primitiv matlagningsutrustning; kastruller, stekpannor m.m. finns att låna i grillhuset.

Vi har en grillplats under bar himmel och en i grillhuset Thelma. Grillen sköter du genom att du hugger veden och lägger upp elden själv. Var noggrann att elden inte sprider sig.

Du kan också välja att boka in dig enbart för grillning med dina vänner, arbetskompisar, familjen m.fl.

Var noggrann att elden är släkt när du lämnar grillplatsen.

Närmaste mataffär finns i Ekenäs och Karis.

Pris:

10 € / vuxen, 5 € / barn, 1-17 år / 2 timmar, max 15 personer i grillhuset Thelma. Vid utegrillen ingen direkt begränsning.

 

Öppet året om

Vi har öppet året om och kan erbjuda dig möjlighet att få upplevelser i kolarskogen året om. Alla årstider har sin charm och upplevelserna i naturen är otroligt fina där tystnaden råder och skogens vilda djur rör sig fritt.

Att sova i kolarkojan när det är vinter och vinden viner runt kolarknuten är en otroligt fin upplevelse. Ja, det var förr den tiden då kolargubbarna kolade sina milor och sovde i skogen i kolarkojan. Livet var hårt på den tiden och milan skulle vara färdig kolad till jul.

Du kan passa på och övernatta i kolarkoja på vintern, njuta av vinterbastu mitt i skogen, vandra i snön med stormlyckta, kanske det börjar snö medan du vandrar längs den insnöade stigen. Du hugger veden och eldar i spisen så du får det varmt och skönt i kojan. Tillred en bit mat vid lägerelden och upplev en avstressande stund i kolarskogen. Vi hämta dricksvatten som du bör förvara i kojan så det inte fryser, snö kan du också smälta för kaffekokning och mattillredning.

När du övernattar på vintern bör du komma ihåg att packa med varma kläder.

Packa gärna ner.

Vädertåliga kläder, kläder i ylle ss. mössa, vantar, tröja, strumpor, sockor, underkläder, varm jacka och byxor, skodon, byteskläder, handduk, varm sovsäck, kamera, kikare, termos för varm dryck, viktiga mediciner, anteckningsblock och penna bekväm ryggsäck om du vill ge dig ut på lite vandring i vintevädret m.m.

 

Husbil och Husvagn

Kan parkeras på vår parkering

Vuxna  25 € / dygn

Barn 1 – 17 år = 10 € / dygn.

Barn under 1 år = gratis.

 

Kolförsäljning

Kolet som vi tillverkar under Kolarhelgen säljer vi sedan som grillkol. Det är det bästa grillkolet som finns i vårt avlånga land, med ett högt energivärde. Du bör nog passa din första korv och biff när du grillar med Malmbacka grillkol så du inte bränner allting. När du blir van att använda vårt fina kol så går det fint i fortsättningen att grilla och du och dina matgäster är säkert nöjda.

Veden till kolet är från certifierad skog och närproducerat.

Pris:

Liten säck 10 € /säck

Stor säck 20 € / säck

 

Kom med på Savtappning – en gammal teknik, en energikick på våren.

Under april månad kan du boka in dig och delta i savtappning.

I bokningen ingår information om savtappning, små tips, verktyg, övernattning i kolarkoja eller kolarstuga, bastu, tidsenlig guidning på Malmbacka med kolargubben och kolargumman med kaffe, saft  + dopp.  Vi kan tyvärr inte ta hänsyn till specialdieter. Ta med egna flaskor eller förpackningar att förvara saven i. Du tillreder dina egna måltider vid lägerelden.

Max 12 personer / grupp / förhandsbokning

Pris: Inkl. material, savtappning, övernattning i kolarkoja, guidning  = 60 € / person

Savtappning, övernattning i kolarstuga, guidning = 160 € / för 2 personer

Packa vädertåliga kläder.

Närmare information hittar du på: Bra att veta, Prislista, Övernattning, Bokningar och frågor.

 

 

Tema vid lägerelden

Intresserade är välkomna att samlas vid lägerelden för att ta del av Temat: Kolning i västra Nyland.

Mycket är bortglömt från tiden då kolning i mila var aktuellt i regionen och vi vill nu ge möjlighet för intresserade att komma och berätta vad de känner till om kolningstiden. berättelser dokumenteras och bevaras på Malmbacka för kommande generationer.

Kaffe med dopp  =  frivilligt bidrag som går oavkortat till att genomföra Kolarhelgen 2016

Förhandsanmälning.

 

Sök vatten med slagruta.

Förr i tiden använde man sig ofta av slagruta när man sökte vatten i naturen. Denna teknik kan du prova på i kolarskogen med kolargubben och kolargumman. Alla har inte förmågan att lyckas hitta vatten, varför vet vi inte, med det är ändå intressant att prova.

Kom med och prova.

Max: 25 personer som delas in i två grupper / förhandsbokning

Tid: 2 h.

Pris:

10 € / person

 

Rita och måla i kolarskogen från 5 – 12 år

Under sommaren genomför vi ritstunder i kolarskogen för barn där man får rita med riktigt kol från mila i kolarskogen. Innan vi börjar rita får du höra en berättelse om kolarskogen. Du behöver inte vara duktig på att rita, huvudsaken är att du låter fantasin flöda ut och du njuter av att rita. Deltagarena samlas vid grillhuset Thelma och sedan vandrar vi till ”lilla berget” i kolarskogen. Barnens följeslagare kan vänta vid grillen eller titta sig runt på området eller varför inte ta sig en promenad i naturen medan ritstunden pågår. I ritstunden ingår ritmaterialet, saft och bulle. Bullen är bakad på hylamjölk, vi kan inte ta hänsyn till special dieter. När man ritar med kol kan man bli lite svart så ta gärna oömtåliga kläder på. Om så önskas så kan vi också genomföra ritstunder för vuxna. Närmare tider och datummar informerar vi senare om. Hör dig gärna för om du vill ha närmare information eller följ med vår sida, nyheter lägger vi också upp på facebook.

Max: 25 personer / grupp / förhandsbokning

Tid: 1 ½ - 2 h.

Pris: 10 € / person.

Inkl. material + saft, kaffe och bulle. Bullen är bakad på hylamjölk, vi kan inte ta hänsyn till specialdieter.

 

 

Gör din egen bastukvast

Kom och gör dig en egen bastukvast med kolargumman så får du också höra varför man använde bastukvasten förr i tiden. Ta gärna med dig egen täljkniv eller liten kvistsax.

Max: 10 – 15 personer / grupp / förhandsbokning

Tid: 3 h.

Pris:

10 € / person

Inkl. material + saft, kaffe och bulle. Bullen är bakad på hylamjölk, vi kan inte ta hänsyn till specialdieter.

 

 

Något extra i kolarskogen

Kom och upplev något helt extra.

Fira en lillajul, julfest vid lägerelden, äta tomtegröt , pepparkakor och glögg. Delta i tomtejakten som är placerad bland kolarkojorna och en bit på naturstigen eller upplev ett nyår i kolarskogen, en stjärnklar natt i kolarskogen är också en bra ide.

Frågar du dig för så kan vi säkert ordna ett paket för er med t.ex. tomtegröt, pepparkakor och glögg.

Finns det snö så är det inget hinder att åka pulka i kolarskogen. Backarna är små men finns det snö så är det bara att åka på.

Packa din utrustning och kom och upplev naturen och tystnaden under alla fyra årstider.

Vi har ju öppet året om.

 

Guidning

Vill du veta mera om kolning i mila kan du boka in en tidsenlig guidning med kolargubben och kolargumman i kolarskogen.

Under den guidade turen berättar vi om kolarlivet i västra Nyland, vi visar bl.a. de tre kolbottnen som finns på området, kolarbyggnaderna, utställningar, den tidsenliga maten, kolargubbens beskyddare m.m.

Guidningen tar ca: 1 – 2 timmar beroende på bokningens innehåll, se nedan.

Guidningsspråken är svenska och finska. I fråga om andra språk bör man ha egen tolk med.

Bokning bör göras minst 7 dagar före guidningen och guidningsavgiften betalas kontant på plats eller om så önskas in på kontot, vilket bör göras innan guidningen på Malmbacka.

Pris:

1. Guidning 5 € / person

2. Guidning + porokaffe med dopp 10 € / person

3. Guidning + tidsenlig mat ; kolarbulla med lingonsylt, svagdricka = kotikalja 15 € / person

4. Guidning + tidsenlig mat; kolarbulla med lingonsylt, svagdricka = kotikalja + porokaffe med dopp 20 € /

person.

Närmare info på: Bokningar och frågor.

 

Vigsel och dop i kolarskogen

Planerar ni att ställa till med bröllop och vill vigas på ett annorlunda ställe, under bar himmel och mitt i den fina naturen, ja, då är Malmbacka kolarskogen den rätta. Vi har möjlighet att erbjuda en kulturhistorisk plats för er vigsel mitt i naturen. Med sittplatser på stubbar och bänkar för 80 – 100 personer eller mer om så önskas.

Övernattningar kan också bokas hos oss.

Tag gärna kontakt för frågor och svar för att planera vidare för att genomföra en underbar vigsel i kolarskogen.

Pris:

Bokning av vigsel eller dop i Malmbacka kolarskogen 220 € / vigsel eller dop.

Övernattning på området enligt prislista för kolarkoja, kolarstuga, enkel timrad stuga.

 

Presentkort

Överraska en god vän med ett presentkort till Malmbacka, kanske en bröllopsgåva, födelsedagspresent,   dimissionsgåva, avskedsgåva m.m.

En upplevelse din vän inte glömmer.

Välj en eller fler upplevelser så vi lägger in de i presentkortet. Presentkortet är giltigt 1 år.

Vi har öppet hela året.

 

Stjärnklar natt

En extra fin upplevelse får du om du är inbokad på Malmbacka när månen lyser och stjärnorna tindrar.

Stjärnhimlen syns väldigt fint ovanför Malmbacka. Lite eld i grillen samtidigt som du njuter av en stjärnklar natt gör det otroligt mysigt.

Boka in dig för ett eller flera dygn för att få uppleva detta.

Ta gärna med en karta / bok över stjärnhimlen så kan du följa med och vet vad du ser på himlen.

 

Föreläsningar och skolningar

Under åren som gått har fler och fler hört sig för om vi kan besöka olika platser, grupper och berätta om vår ide till Malmbacka och om kolning i mila.

Önskar du en föreläsning så tag gärna kontakt så lägger vi upp en plan för genomförandet, när, var, hur, vad skall ingå o.s.v.

Här finns också möjlighet att göra ett guidat besök på Malmbacka och avsluta med porokaffe med dopp vid lägerelden.

Passar sig för privatpersoner, företag, grupper, skolor, daghem m.fl.

Önskar du delta i kolararbetet som krävs för att genomföra kolning i mila där du får vara med om olika arbetsskeden ss. milresning, Kolarhelgen, vakta milan, milrivning och säckning av kolet så kan kontakta oss på email. tommen(at)malmbacka.fi eller tel.nr. + 358 40  541 9236.

 

Vandring med Islandshästar till Malmbacka

En unik upplevelse, vandring med Islandshästar till Malmbacka med Talli Solfari. Du kan boka in dig med ägaren Jaana som planerar vandringarna, du kan även komma med dina egna önskningar.

I paketet ingår vandring med Islandshästar, övernattning i mysig kolarkoja på fårskinnsfäll, tidsenligmat = kolarbulla, pororkaffe med dopp, bastubad, guidning, morgonmål, trevlig samvaro, m.m. Jaana är en trevlig och erfaren ryttare. Boka in dig på www.tallisolfari.com

 

Utställningar

På området kan du bekanta dig med information om kolning i mila. Vi har tre kolbottnar, ett av dem har vi restaurerat och genomför milbränning 1 ggr. / år under veckoslutet vecka 36 =  Kolarhelgen, för att visa hur man förr genomförde koling i mila då bruken behövde kol för utvinning av järn, vilket har varit viktigt för järnframställningen i Finland genom regionens bruk.

Vi har flere utställningar i bild och text som du kan bekanta dig med och få information om kolningshistorien i regionen. Här ingår även gamla verktyg som vi använder när vi genomför kolning i mila idag.

Efterhand som vi har möjlighet så lägger vi upp nya utställningar, vi har ännu mycket som vi vill visa och dela med oss av.

(Se gärna närmare information om Kolarhelgen i meny till vänster; Kolarhelgen).

 

Naturstig

Längs stigen kan du njuta av tystnaden och den fina naturen i kolarskogen.Vid de röda kulorna hittar du bilder och frågor och här kan du prova dina kunskaper inom djur, natur och om kolning. Naturstigen passar såväl barn som vuxna, grupper m.fl.

Följ oss på Facebook

Från och med 14.1.2021 är naturstigen avgiftsbelagd i priset ingår pick-nick plats.

Pris

1 -10 personer = 10 € / grupp

11 – 20 personer = 20 € / grupp

21 – 30 personer = 30 € / grupp

 

18.1-21.3      Vinterstig

27.3-11.4        Påskstig

19.4-23.5        Naturstig / vår

1.6-25.7        Naturstig / sommar

1.8-24.10      Naturstig / höst

5-7.11    Mörka helgen / spökstig. Stigen är svagt belyst kl. 18-20. Bra att ta med ficklampa. Evenemang: Lördag 6.11 kl 16-20 = grillen varm = försäljning av grillkorv, spökdricka, kaffe och bulla. Du kan även lösa lite knep och knåp, spökbild.

7.11.2021-13.1.2022  Tomtestig. Stigen är svagt belyst kl. 16-20 den 28.11, 4, 11, 18, 25 och 26.12. Bra att ta med ficklampa.

 

Ordna naturstigen med färdigt material

Önskar du genomföra naturstigen med en grupp kan vi ordna material ( pennor, papper, underlag ) för att genomföra naturstigen.

Bokning bör ske senast 7 dagar före.

Pris:

Materialkostnad 5 € / person

 

Leta fågelholkar i kolarskogen

Medan du är på Malmbacka kan du passa på och leta fågelholkar i kolarskogen.

Närmare information och material får du på plats.

Passar för barn – vuxna.

Deltagandet är gratis.

 

Leta fågelholkar med grupper

Önskar du leta fågelholkar med en grupp kan vi ordna färdigt material (pennor, papper, underlag) så är det bara att börja leta och räkna.

Bokning bör ske senast 7 dagar före.

Pris:

Materialkostnad 5 € / person.

 

Sparkkälkor till uthyrning

Pris: 5€ / kälka

 

 

 

Pulkåkning gratis

 

 

 

 

Lägerskola

Nu finns det möjlighet att genomföra lägerskola hos oss.

Ni kan välja av våra paket och komma med önskningar. Kontakta oss för frågor, svar  och närmare information.

 

Att delta i lägerskola hos oss blir ett minne för livet.

 

Kasta hästsko

Medan du är på Malmbacka kan du passa på och prova din lycka med kolargubbens gamla hästskor. Kolargubbens häst finns inte kvar mera men några hästorskor finns sparade och du kan glädjas av att prova lyckan med dem.

Leken är passlig för barn från 3 år och äldre - vuxna.

Leken är gratis.

 

Välj ditt eget paket

Du kan själv välja vilka delar av vår verksamhet du vill uppleva och plocka ihop dem till ett paket.

Boka sedan in dig och du får en enastående upplevelse du inte glömmer i första stund.

Varmt välkommen.

 

Produkter till försäljning

(Kontant betalning)

Myggspray, myggspiral, regnrock, häfta, tvål, schampo

Malmbacka kol, dricksvatten i flaska, pulverkaffe

 

Nu kan du boka in dig direkt till oss för att avnjuta din pick-nick ute i naturen. Bokningar kan göras av Lilla - berget eller till våra grillplatser. Lilla berget finns intill naturstigen där du kan avnjuta pick-nick under bar himmel eller i ett litet vindskydd.

Öppen eld är inte tillåten.

Gruppstorlek: 1 -10 personer = 10 € / grupp

11 – 20 personer = 20 € / grupp

21 – 30 personer = 30 € / grupp

Man bör alltid vara inbokad för användning av platserna. Vi erbjuder stora utegrillen under bar himmel eller grillen i grillhuset Thelma. Det finns plats för 10-15 personer i grillhuset Thelma.

Grillhuset inrymmer också ett litet museum.

Utegrillen är större och ger flere sittplatser.

När du bokar in dig för användning av grillplatserna får du gärna använda de kärl som finns i grillhuset. Men det kan ändå vara bra att förse sig med lite egna grejer. Du kommer även ihåg att diska och ställa i ordning efter dig.

Vatten att diska med finns vanligtvis i behållaren bakom grillhuset. Hos oss diskar vi ute under bar himmel med eko-diskmedel.

Pris för grillbokning, vuxna 10 €/person, barn 5 € / 1-17 år.