Om Malmbacka

Malmbacka är ett kulturhistoriskt privat område med en stug- och kolarby på landet i Raseborg, beläget i södra Finland i det kulturhistoriska Snappertuna, 15 km från Ekenäs, endast 1 timmes bilväg från Helsingfors, 1,5 timmars från Åbo och 45 minuters bilväg från Finlands sydligste spets, Hangö.

2 km från Kungsvägen i en lantlig och vacker miljö där naturen bjuder på mycket. Här kan man njuta och uppleva naturen, de vilda djuren, fågelsången, skogens sus, den vackra soluppgången och -nedgången, tystnaden och lugnet när det är som bäst.

Stugbyn är kombinerad med kolarkojor och små timrade stugor, helt utan elektricitet. Det friska, härliga dricksvattnet pumpar du från brunnen. Tillredning av maten sker över öppen eld, tvättmöjligheter i bastu och wc är av gammal och hederlig sort = utedass.

På området finns det 3 gamla kolbotten som minner om svunnen tid, då det på 1600-talet framställdes kol i kolmilor för utvinning av järn i bruken här i västra Nyland.

Vi har bevarat 2 av kolbottnen och restaurerat ett av dem, där vi på hösten årligen bygger upp en mila som vi sedan tänder i september. Vår första Kolarhelg genomförde vi 8 – 9.9.2012.

Man har möjlighet att delta i olika arbetsskeden som krävs för milbygge och på detta sätt lära sig det värdefulla arbetet som kolargubbarna utförde förr i våra skogar. På detta sätt vill vi ge möjlighet att föra det kulturhistoriska arbetet vidare till vår och kommande generationer.

Vi vill värna om miljön och har rört så lite som möjligt i naturen för att kunna bygga vår stugby. Man rör sig till fots bl.a. på djurens stigar.

Kolarkojorna är enkla, liknande kojor som kolargubbarna sovde i förr i skogarna när de kolade sina milor. Du sover gott i en timrad säng på fårskinnsfäll i sovsäck framför en sprakande eldstad och du kan lyssna på fåglarnas morgonsång eller njuta av den fina soluppgången. I en mysig timrad stuga kan du njuta av inredningens enkelhet och du märker att det fungerar bra.

Fågelsången och enkelheten kan du även avnjuta här.

I grillen-Thelma kan du tillreda mat över öppen eld, veden hugger du själv vid vedförrådet och tröttnar du så kan du köpa färdig huggen ved. Bastun förser du själv med huggen ved och värmer själv.

Utedassen är försedda med wc-papper, vatten och tvål.

Stugbyn utvecklas vidare med flera övernattnings-möjligheter, café och andra byggnader. Alla byggnader har ett eget namn med förklaring till varför det blev just så.

Vi finns ofta på plats i skogen men får du inte syn på oss så ring oss.Vi bor på fastigheten invid stugbyn och är snabbt på plats.

Kom och upplev allt som vår stugby erbjuder.