Miilunpolttoviikonloppu

Miilunpolttajan viikonloppu

Ensimmäinen Miilunpolttajan viikonloppu Malmbackassa järjestettiin 8-9.9.2012.

Miilu sytytettiin ja sen vierellä pidettiin markkinat ja jumalanpalvelus.

Hiilimiilu Sophien rakentamiseen kului 20 m3 tervalepästä ja haavasta tehtyä polttopuuta. Tulokseksi saimme 7 m3 hiiltä, hyvä tulos siis!

Miilussa hiillostaminen on vanhanaikainen tapa valmistaa puuhiiltä.

Länsi-Uudellamaalla toimineet rautaruukit tarvitsivat puuhiiltä raudan valmistukseen ja tämä hiili saatiin lähialueen metsien hiilimiiluista.

Raudanvalmistuksen modernisoituessa ei metsissä tuotettua hiiltä enää tarvittu ja niinpä hiilenpolton taidot vähitellen unohtuivat.

Vain harvat vanhemmista sukupolvista osaavat enää kertoa paikkakuntamme miilunpolton perinteistä.

Monin paikoin läntisen Uudenmaan metsissä löytyy jälkiä vanhoista hiilimiilujen pohjista, jotka muistuttavat meitä menneistä ajoista.

Vuonna 2008 ostimme alueen tonttimme (Lönneberga) vierestä, vaikkei meillä ollut mitään suunnitelmia sen varalle.

Leikittelimme ajatuksilla ja ideoilla ilman tulosta. Aikaa kului, ideat itivät ja kesällä 2010 kävimme Snappertunan talomuseon näyttelyssä ”Hiili – metsän musta kulta”.

Olimme löytäneet uudelta tontiltamme useita kuoppia ja saimme niille nyt selityksen.

Kuopat ovat kolmen hiilimiilun pohjan syntyneitä hiillostuskuoppia.

Meillä on palava kiinnostus historiaan ja päätimme, että tätä suomalaista hiilenvalmistuksen kulttuurihistoriallista perinnettä tulee kunnioittaa ja siirtää eteenpäin tuleville sukupolville.

Olemme myös solmineet yhteyksiä Ruotsiin ja saaneet koulutusta hiilenvalmistuksessa eräältä miilunpolttajaryhmältä Skinnskattebergissä.

Omistamallamme alueella rakennamme nyt mökkikylää ja miilunpohjien ympärille miilunpolttajien majoja.

Olemme entistäneet yhden vanhoista miilunpohjista, joka tulee olemaan perustana tuleville hiilimiiluille. Kaksi muuta miilunpohjaa olemme säilyttänet entisellään.

Tulemme vuosittain suorittamaan miilunpolton, jolloin kiinnostuneet voivat osallistua eri työvaiheisiin ja oppia hiilenvalmistusta ja näin siirtää kulttuurihistoriallista perintöä eteenpäin.

Miilunpolttajan viikonloppua vietetään ajanmukaiseen vaatetukseen pukeutuen ja syöden aitoa miilunpolttajan ruokaa.