Upplevelser & aktiviteter

Vi har öppet året om och kan erbjuda dig möjlighet att få upplevelser i kolarskogen året om. Alla årstider har sin charm och upplevelserna i naturen är otroligt fina där tystnaden råder och skogens vilda djur rör sig fritt.

Att sova i kolarkojan när det är vinter och vinden viner runt kolarknuten är en otroligt fin upplevelse. Ja, det var förr den tiden då kolargubbarna kolade sina milor och sovde i skogen i kolarkojan. Livet var hårt på den tiden och milan skulle vara färdig kolad till jul.

Välj ditt eget paket

Du kan själv välja vilka delar av vår verksamhet du vill uppleva och plocka ihop dem till just ditt paket.

Boka sedan in dig och du får en enastående upplevelse du inte glömmer i första stund. 

Grillning & mat

När du övernattar på Malmbacka har du möjlighet att använda grillplatserna utan extra kostnad. Här kan du grilla och tillreda mat över öppen eld, uppleva lägereldens värme och sprakande sken, gå ner i varv och njuta.

Vi har en grillplats under bar himmel och en i grillhuset Thelma. Grillen sköter du genom att du hugger veden och lägger upp elden själv. Primitiv matlagnings-utrustning; kastruller, stekpannor m.m. finns att låna i grillhuset. Var noggrann att elden inte sprider sig.

Du kan också välja att boka in dig enbart för grillning med dina vänner, arbetskompisar, familjen m.fl. 

Var noggrann att elden är släkt när du lämnar grillplatsen.

Närmaste mataffär finns i Ekenäs och Karis.

Pris: 10 € / vuxen, 5 € / barn, 1-17 år. Max 15 personer i grillhuset Thelma. Vid utegrillen ingen direkt begränsning.

Bastu-Anna

När du övernattar på Malmbacka har du möjlighet att använda bastun utan extra kostnad,

Du kan också välja att boka enbart bastun för en trevlig bastukväll med familjen, goda vänner, arbetskolleger, tjejträff, möhippa, svensexa, julbastu eller varför inte Sauna-After Work. Veden hugger du och bastun värmer du själv. Vatten finns i behållare bakom bastun som du bär in och fyller vattenbehållaren. Kom ihåg att fylla på ved i bastun när du badat färdigt. Bastubadet i bastun är väldigt skönt och behagligt eftersom syretillförseln är väldigt bra.

Kom och njut av en riktigt vedeldad bastu. Bastun rymmer max. 6 personer.

Pris: 35 € / 2 h max 6 personer

Kolförsäljning

Kolet som vi tillverkar under Kolarhelgen säljer vi sedan som grillkol. Det är det bästa grillkolet som finns i vårt avlånga land, med ett högt energivärde. Du bör nog passa din första korv och biff när du grillar med Malmbacka grillkol så du inte bränner allting. När du blir van att använda vårt fina kol så går det fint i fortsättningen att grilla och du och dina matgäster är säkert nöjda.

Veden till kolet är från certifierad skog och närproducerat.

Pris: Stor säck 20 € eller liten 10 €

Vandring med islandshästar

En unik upplevelse, vandring med Islandshästar till Malmbacka med Talli Solfari. Du kan boka in dig med ägaren Jaana som planerar vandringarna, du kan även komma med dina egna önskningar.

I paketet ingår vandring med Islandshästar, övernattning i mysig kolarkoja på fårskinnsfäll, tidsenlig mat = kolarbulla, pororkaffe med dopp, bastubad, guidning, morgonmål, trevlig samvaro, m.m. Jaana är en trevlig och erfaren ryttare. Boka in dig på www.tallisolfari.com.

Naturstigen & pick-nick platser

Nu kan du boka in dig till vår naturstig i kolarskogen. Stigen är en barnvänlig temalagd stig som berör djur och natur samt historien om kolning i mila. Längs stigen kan du andas frisk luft, samla krafter, njuta av tystnaden och den fina naturen hos oss. Stigen är dekorerad med bl.a. tomtar och troll eller andra dekorationer som berör stigens tema och vid de röda kulorna hittar du bilder och frågor du kan försöka lösa svaren till. Stigen förnyas varje år och är utmärkt för såväl barn som vuxna. Även som en programpunkt för olika grupper tex. skolklasser, jobb- och arbetskompisar, after work m.fl. Det är bara fantasin som sätter gräns. Vid övernattning hos oss ingår naturstigen i övernattningspriset.

Naturstigen bör bokas, den är avgiftsbelagd och i priset ingår pick-nick plats. Det är även möjligt att boka enbart pick-nick plats.

Pris: 1 – 10 personer = 10 € / grupp 11 – 20 personer = 20 € / grupp 21 – 30 personer = 30 € / grupp.

Se närmare Naturstigens tema och tider under Aktuellt och följ oss gärna på Facebook

Savtappning

Kom med på Savtappning – en gammal teknik, en energikick på våren. 

Under våren kan du boka in dig och delta i savtappning.

I bokningen ingår information om savtappning, små tips, verktyg, övernattning i kolarkoja eller kolarstuga, bastu, tidsenlig guidning på Malmbacka med kolargubben och kolargumman med kaffe, saft  + dopp.  Vi kan tyvärr inte ta hänsyn till specialdieter. Ta med egna flaskor eller förpackningar att förvara saven i. Du tillreder dina egna måltider vid lägerelden.

Max 12 personer / grupp / förhandsbokning

Pris: Inkl. material, savtappning, övernattning i kolarkoja, guidning  = 60 € / person

Savtappning, övernattning i kolarstuga, guidning = 160 € / för 2 personer

Tema vid lägerelden

Intresserade är välkomna att samlas vid lägerelden för att ta del av Temat: Kolning i västra Nyland.

Mycket är bortglömt från tiden då kolning i mila var aktuellt i regionen och vi vill nu ge möjlighet för intresserade att komma och berätta vad de känner till om kolningstiden. berättelser dokumenteras och bevaras på Malmbacka för kommande generationer.

Kaffe med dopp  =  frivilligt bidrag som går oavkortat till att genomföra Kolarhelgen.

Förhandsanmälning.

Rita & måla

Rita och måla i kolarskogen från 5 – 12 år

Under sommaren genomför vi ritstunder i kolarskogen för barn där man får rita med riktigt kol från mila i kolarskogen. Innan vi börjar rita får du höra en berättelse om kolarskogen. Du behöver inte vara duktig på att rita, huvudsaken är att du låter fantasin flöda ut och du njuter av att rita. Deltagarena samlas vid grillhuset Thelma och sedan vandrar vi till ”lilla berget” i kolarskogen.

Barnens följeslagare kan vänta vid grillen eller titta sig runt på området eller varför inte ta sig en promenad i naturen medan ritstunden pågår. I ritstunden ingår ritmaterialet, saft och bulle.

När man ritar med kol kan man bli lite svart så ta gärna oömtåliga kläder på. Om så önskas så kan vi också genomföra ritstunder för vuxna.

Närmare tider och datum informerar vi senare om. Hör dig gärna för om du vill ha närmare information eller följ med vår sida, nyheter lägger vi också upp på facebook.

Max: 25 personer / grupp / förhandsbokning

Tid: 1 ½ – 2 h.

Pris: 10 € / person.

Inkl. material + saft, kaffe och bulle. Bullen är bakad på hylamjölk, vi kan inte ta hänsyn till specialdieter.

Söka vatten med slagruta

Förr i tiden använde man sig ofta av slagruta när man sökte vatten i naturen. Denna teknik kan du prova på i kolarskogen med kolargubben och kolargumman. Alla har inte förmågan att lyckas hitta vatten, varför vet vi inte, med det är ändå intressant att prova.

Kom med och prova.

Max: 25 personer som delas in i två grupper / förhandsbokning

Tid: 2 h.

Pris: 10 € / person

Gör din egen bastukvast

Kom och gör dig en egen bastukvast med kolargumman så får du också höra varför man använde bastukvasten förr i tiden. Ta gärna med dig egen täljkniv eller liten kvistsax.

Max: 10 – 15 personer / grupp / förhandsbokning

Tid: 3 h.

Pris: 10 € / person

Inkl. material + saft, kaffe och bulle. Bullen är bakad på hylamjölk, vi kan inte ta hänsyn till specialdieter.

Något extra i kolarskogen

Kom och upplev något helt extra.

Varför inte njuta av lite julstämning vid lägerelden, äta tomtegröt, pepparkakor och avnjuta en varm glögg. Upplev ett nyår i kolarskogen, eller växla ringar under en stjärnklar natt i kolarskogen är också en bra ide.

Frågar du dig för så kan vi säkert ordna ett paket för er med t.ex. tomtegröt, pepparkakor och glögg.

Finns det snö så är det inget hinder att åka pulka i kolarskogen. Backarna är små men finns det snö så är det bara att åka på. 

Packa din utrustning och kom och upplev naturen och tystnaden under alla fyra årstider. 

Vigsel & dop

Planerar ni att ställa till med bröllop och vill vigas på ett annorlunda ställe, under bar himmel och mitt i den fina naturen, ja, då är Malmbacka kolarskogen den rätta. Vi har möjlighet att erbjuda en kulturhistorisk plats för er vigsel mitt i naturen. Med sittplatser på stubbar och bänkar för 80 – 100 personer eller mer om så önskas.

Övernattningar kan också bokas hos oss.

Tag gärna kontakt för frågor och svar för att planera vidare för att genomföra en underbar vigsel i kolarskogen.

Pris: Bokning av vigsel eller dop i Malmbacka kolarskogen 220 € / vigsel eller dop.

Övernattning på området enligt prislista för kolarkoja, kolarstuga, enkel timrad stuga.

Stjärnklar natt

En extra fin upplevelse får du om du är inbokad på Malmbacka när månen lyser och stjärnorna tindrar.

Stjärnhimlen syns väldigt fint ovanför Malmbacka. Lite eld i grillen samtidigt som du njuter av en stjärnklar natt gör det otroligt mysigt. 

Boka in dig för ett eller flera dygn för att få uppleva detta.

Ta gärna med en karta / bok över stjärnhimlen så kan du följa med och vet vad du ser på himlen.

Utställningar

På området kan du bekanta dig med information om kolning i mila. Vi har tre kolbottnar, ett av dem har vi restaurerat och genomför milbränning 1 ggr. / år under veckoslutet vecka 36 =  Kolarhelgen, för att visa hur man förr genomförde koling i mila då bruken behövde kol för utvinning av järn, vilket har varit viktigt för järnframställningen i Finland genom regionens bruk.

Vi har flere utställningar i bild och text som du kan bekanta dig med och få information om kolningshistorien i regionen. Här ingår även gamla verktyg som vi använder när vi genomför kolning i mila idag.

Efterhand som vi har möjlighet så lägger vi upp nya utställningar, vi har ännu mycket som vi vill visa och dela med oss av.